Lucht water warmtepompen

Met een lage kostprijs en eenvoudige installatie worden lucht/water warmtepompen voor iedereen bereikbaar. Je woning verwarmen, koelen en voorzien van warm water zonder zware kosten…

Wat is een lucht/water warmtepomp?

Een lucht/water warmtepomp onttrekt de warmte uit de buitenlucht met behulp van een buitenunit. Deze opgeslagen warmte wordt naar een binnenunit gebracht en overgezet op water welk op haar beurt opgeslagen wordt in een boiler. Ook is het perfect mogelijk om LTV ( lage temperatuur verwarming) zoals vloerverwarming aan te sluiten op de warmtepomp.

Welk water kan een lucht-water warmtepomp verwarmen?

Rendement van een lucht/water warmtepomp

Lucht/water warmtepompen halen niet het rendement van hun broertjes: de geothermische warmtepompen zoals grond/water warmtepompen of water/water warmtepompen maar de kostprijs ligt ook een pak lager. Deze lage kostprijs samen met een eenvoudige installatie zorgen alsnog voor een snelle terugverdientijd. Het vermogen van een lucht/water warmtepomp start vanaf 5 kW en kan gaan tot wel 15 kW.

Welke verwarming gebruik je bij een lucht/water warmtepomp?

Er is slechts één vereiste aan je verwarmingssysteem als je werkt met een lucht/water warmtepomp en dat is dat je gebruik maakt van lage temperatuur verwarming (LTV). De meest gekende LTV is natuurlijk vloerverwarming maar je kan ook perfect kiezen voor dynamische laag-energieconvectoren of zelfs plafondverwarming.

De keuze van je verwarming hangt af of je de ruimte kort wenst op te warmen en tevens ook snel wil laten afkoelen zoals in een slaapkamer of dat je net een aangename, constante temperatuur wenst. In de eerste situatie ben je beter met convectoren en in de laatste ben je beter met vloerverwarming. Gelukkig sluit het één het ander niet uit en kan je verschillende verwarmingselementen combineren in je woning.

TIP: je hebt geen extra cv-brander meer nodig als je een lucht/water warmtepomp hebt om je woning te verwarmen.

Kan een lucht/water warmtepomp ook de woning koelen zoals een airco?

Een airco is ook een warmtepomp maar met een omgekeerde werking. Om dit verschil aan te duiden krijgen ze de benaming “koelmachine” mee i.p.v. warmtepomp. Gelukkig kan je mits het toevoegen van een speciale kit ook je lucht/water warmtepomp gebruiken om de woning te koelen op warme zomerdagen. De warmtepomp klaart deze klus door koud water in plaats van warm door de verwarmingselementen te sturen.

Wel moet je weten dat het koelen van je woning aardig wat energie vraagt van je warmtepomp dus we raden aan, als je kiest voor de koelingskit, je ook kiest voor een bijkomende hernieuwbare energiebron zoals zonnepanelen. Anders kom je al snel aan een meerkost van €5 per dag aan energieverbruik.

De prijs van een lucht/water warmtepomp

Lucht/water warmtepompen behoren bij één van de goedkoopste warmtepompen wat de aankoopprijs betreft. Ook voor de installatie is het een topper want deze is evenredig goedkoop:

  • geen boringen nodig dus ook geen extra vergunningen
  • geen aanleg van captatienet nodig
  • geen extra breekwerk omwille van de afzonderlijke buiten- en binnenunit
  • neemt de zelfde ruimte in beslag als je oude cv-ketel of cv-brander

Voor de aankoop zelf starten de prijzen voor een lucht/water warmtepomp vanaf €5.000 en dit kan oplopen tot €10.000 voor de warmtepompen met het hoogste vermogen (15 kW). Deze laatste groep zal je enkel nodig hebben bij een grote nieuwbouw of bij een renovatie van een woning met minder goede isolatiewaarden.

Bereken het nodige vermogen van je lucht/water warmtepomp

Voor je beslist welke warmtepomp je wenst, is het belangrijk om te weten welk vermogen de warmtepomp moet hebben. Bij een nieuwbouw kan je met de architect of aannemer de nodige kW bespreken omdat ze perfect weten hoeveel bepaalde ruimtes aan vermogen nodig hebben. Je hoeft dan enkel nog te weten op hoeveel graden je deze ruimte wenst te verwarmen en of dit dagelijks dient te gebeuren of occasioneel.

Bij een renovatie is het moeilijker om het vermogen in te schatten. Veel hangt af van de isolatiewaarde van je woning en of alle ruimtes onder handen genomen worden. Als je tijdens een renovatie enkel de verwarming aanpast naar LTV zonder de isolatie aan te pakken, zal de warmtepomp een hoog vermogen nodig hebben. Bij een renovatie kan je beter een goede transmissieberekening laten maken.

Of je nu de warmtepomp voor een nieuwbouw of renovatie aankoopt,werken met zones is belangrijk om het vermogen van je warmtepomp optimaal te benutten en weinig of niet van het distributienet afhankelijk te zijn. Zones of zoneregeling betekent dat je elke ruimte afzonderlijk kan regelen: badkamer lekker warm met 24° celcius , slaapkamer koel met 18° celcius en de living/eetplaats plaats je dan op 21° celsius.

Als laatste rest nog je warm waterverbruik. Probeer deze zo goed mogelijk af te stemmen op de werking van je warmtepomp. Het matigen van warm water zoals douchen in plaats van baden heeft de grootste impact op het rendement van je warmtepomp. Probeer ook het warm water voor de keuken afzonderlijk in te stellen. Deze is veel hoger dan de nodige warmte voor het water in je badkamer.

Gratis warmtepomp offerte

Warmtepomp laten plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte