Warmtepomp voor appartementen

Als je een appartement wenst te verwarmen met een warmtepomp d.m.v. luchtverwarming of radiatoren, waar dien je dan op te letten? En wat met de warm waterproductie?

Soorten warmtepompen voor appartementsgebouwen

Als je alle warmtepompen op een rij plaatst, kan je ze opdelen in soorten naargelang hun warmtebron. Het hoogste rendement haal je met warmtepompen die warmte onttrekken uit de bodem of grondwater. Deze warmtepompen kan je natuurlijk niet gebruiken op een appartement tenzij je de aankoop van de warmtepomp samen met de andere bewoners doet.

Warmtepompen die gebruik maken van de omgevingslucht kan je wel perfect installeren in een appartement. Deze halen een lager rendement omwille van ons klimaat maar zijn ook een stuk goedkoper dan geothermische warmtepompen (bodem of water).

Onderdelen warmtepomp

Een warmtepomp voor een appartement kan je het best vergelijken met een aircoblok. De werking van een warmtepomp voor appartementen is dezelfde als een standaard warmtepomp en wordt opgedeeld in drie delen:

  1. buitenunit
  2. binnenunit
  3. extra convectoren of ventilatoren

De buitenunit zorgt voor koeling of verwarming van de lucht en stuurt deze door naar de binnenunit. Vanuit de binnenunit kan je de buitenunit controleren en de convectoren of ventilatoren aansturen. Het is ook perfect mogelijk om meerdere binnenunits op één buitenunit aan te sluiten. Zo kan de kost van de warmtepomp ook nog eens verdeeld worden tussen de verschillende bewoners indien gewenst.

TIP: Naast koelen en verwarmen kan de waterpomp het appartement ook voorzien van warm water.

Hoeveel ruimte neemt een warmtepomp voor appartementen in?

Je hebt met één m² reeds voldoende om een warmtepomp te plaatsen op de begane grond of kelderruimte. Is er geen lapje grond ter beschikking dan kan je de buitenunit ook bevestigen tegen de gevel maar hou dan wel rekening met eventueel geluidsoverlast voor jou en voor jouw buren ( denk ook aan de buren boven en onder jou ). Plaats daarom steeds een stille warmtepomp.

De buitenunit maakt ongeveer 50db aan geluid als hij in goede staat verkeerd. Je kan 50 db vergelijken met een elektrische tandenborstel of een koelkast.

Welke soorten warmtepompen komen in aanmerking voor plaatsing in een appartement

Je kan twee soorten warmtepompen gebruiken in een appartement:

Als je de warmtepomp wenst in te zetten voor warm water in je appartement, kies je best voor een lucht/water warmtepomp. Als je de warmtepomp enkel gebruikt ter verwarming van het appartement kan je vrij kiezen.

TIP: Een goed geïsoleerd appartement met vloerverwarming in combinatie met een lucht-water warmtepomp haalt makkelijk E-peil 40. Zo heb je in principe geen gasaansluiting meer nodig.

Rendement van de warmtepomp: je hebt geen dure warmtepomp nodig

Een appartement heeft veel minder energie nodig om te verwarmen dan een alleenstaande woning. Zorg er dus zeker voor dat je de warmtepomp niet overdimensioneert. Kijk goed naar je verbruik van de afgelopen jaren. Ben je nieuw in het appartementsblok vraag dan even aan de buren wat hun verbruik was de afgelopen twee jaar en neem dit als basis.

Rust een appartement uit met een laag-temperatuur afgiftesysteem zoals vloerverwarming, laag-temperatuur (LT) radiatoren of ventiloconvectoren, zo haal je maximum warmterendement.

TIP: Overleg zeker even met andere inwoners van het appartementsblok. Misschien kan je de buitenunit samen aankopen en kan je zo de prijs drukken.

Gratis warmtepomp offerte

Warmtepomp voor appartement plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte