Split warmtepompen

Of je nu kiest voor een lucht/lucht warmtepomp of een lucht/water warmtepomp. Beiden zijn beschikbaar in een split-model. Wat zijn split-warmtepompen en wat maakt hen zo goedkoop?

Wat is een split-warmtepomp?

Bij split-warmtepompen kan je twee grote onderdelen van de warmtepomp afzonderlijk plaatsen:

  • buitenunit waar de warmte uit de buitenlucht gehaald wordt
  • binnenunit voor de warmteverdeling in de woning

De warmtepomp wordt dus als het ware opgesplitst en vandaar ook de naam. De andere modellen noemt men eerder monoblocks. Het opsplitsen heeft vele voordelen:

  • buitenunit kan in de tuin geplaatst worden
  • binnen wordt ruimte bespaard
  • er is geen rook of gasafvoer nodig (geen schoorsteen of afvoerbuis)
  • er is niet veel breekwerk nodig om beide units met elkaar te verbinden
  • binnen heb je geen bewegende elementen dus is de warmtepomp (binnenunit) geruisloos

Wat maakt een split-warmtepomp zo goedkoop?

Omdat de warmtepomp in twee delen gesplitst wordt heb je veel meer vrijheid om beide onderdelen te plaatsen. Je zit in de woning niet vast aan één bepaalde locatie dicht bij de buitenunit/warmtebron (buitenlucht). Er is ook niet meer plaats nodig dan een standaard cv-ketel of cv-brander. Vervangen zonder extra werken of plaatsinname. Ook de buitenunit kan vrij geplaatst worden wat er voor zorgt dat deze eenvoudig en goedkoop te plaatsen is.

Om beide units te verbinden is een minimum aan breekwerk nodig. Weinig breekwerk betekent een korte en snelle installatie. In tegenstelling tot geothermische warmtepompen zijn er ook geen extra werken voor het captatienet zoals boringen of het graven van sleuven.

Single split en multiple split: wat is het verschil?

Een single split warmtepomp is een warmtepomp die bestaat uit één buitenunit en één binnenunit. Zijn de binnenunit en de buitenunit met elkaar verbonden dan noemt men dit een monoblock. Voor zo goed als elke woning is dit het soort warmtepomp dat je gebruikt.

Woon je echter in een appartement of zoek je een warmtepomp voor je kantoorruimte dan kan een multiple split de oplossing zijn. Hier worden meerdere binnenunits op één buitenunit aangesloten. Elke binnenunit is afzonderlijk regelbaar en kan vrij gekozen worden.

Het later toevoegen van een een extra binnenunit is perfect mogelijk bij een multiple split al dient er wel op het vermogen van de buitenunit gelet worden. Dit moet steeds groot genoeg zijn om alle binnenunits te bedienen.

Onderhoud van de units

Omdat de warmtepomp opgesplitst is in twee delen is het upgraden van de warmtepomp kinderspel. Je hoeft niet de volledige installatie te vervangen. Enkel de buitenunit is voldoende om het totale vermogen van je warmtepomp te verhogen.

Gratis warmtepomp offerte

Warmtepomp laten plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte