Hybride warmtepompen

De meeste warmtepompen staan volledig in voor het verwarmen van de woning en het sanitair water maar soms is het wenselijk om je bestaande CV-ketel/cv-brander niet te vervangen maar met een warmtepomp te ondersteunen.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een lucht/water warmtepomp maar staat niet volledig zelf in voor de verwarming van de woning via de centrale verwarming (CV) of het huis te voorzien van huishoudelijk warm water. Waar een lucht/water warmtepomp de klus alleen klaart, werkt een hybride warmtepomp samen met een bestaande cv-ketel of brander.

De hybride warmtepomp zorgt dan voor voorverwarming van het water dat naar de cv-ketel gaat. Zo moet de cv-brander minder energie besteden om het water op de gewenste temperatuur te krijgen. In sommige gevallen zoals tijdens de lente en de herfst zullen er dagen zijn dat de warmtepomp 90 procent van de energievoorziening voor haar rekening neemt.

Je kan ook kiezen voor de omgekeerde opstelling. Dan staat de hybride warmtepomp in voor de verwarming van de woning en huishoudelijk warm water en bij een tekort springt de cv-ketel in. Deze opstelling is vooral handig als je wenst te besparen met hernieuwbare energie maar je wil geen nieuwe centrale verwarming plaatsen/aanleggen. Hybride warmtepompen komen dus het meest voor bij renovaties en verbouwingen.

De meeste hybride warmtepompen werken op gas maar er zijn ook exemplaren te koop die functioneren op elektriciteit.

Is een hybride warmtepomp altijd interessant?

Je bespaart sowieso veel geld aan energie door de plaatsing van een lucht/water warmtepomp in combinatie met een bestaande cv-ketel. Wel is het zo dat je nog meer geld kan besparen door het rendement van je warmtepomp te verhogen. Je kan het rendement verhogen door middel van:

  • plaatsen van LTV (lage temperatuurverwarming)
  • extra isoleren
  • de warmwatervraag spreiden over de dag heen
  • instellen van verwarmingszones (niet het volledige huis evenveel verwarmen nvdr)

Hoeveel kost een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp plaats je reeds vanaf €5.000 en de installatie gebeurt in één dag. Wel moet je zeker zijn dat je cv-brander/cv-ketel de invoer van warm water toestaat. In de meeste gevallen is dit geen probleem maar vraag dit toch even op voorhand aan je installateur. Je wil niet voor verrassingen komen te staan.

De meeste hybride warmtepompen worden geïnstalleerd met een buitenunit en een binnenunit. Deze buitenunit kan je aan de gevel bevestigen of in de tuin plaatsen. De binnenunit wordt dicht bij de cv-ketel geplaatst. Om de binnen- en buitenunit met elkaar te verbinden is er niet veel kapwerk nodig.

Wat is het rendement van en hybride warmtepomp?

Met een hybride warmtepomp kan je al vlug 20 tot 30 procent besparen op je energiefactuur. Dit betekent dat de terugverdientijd laag is en de investering vlug terugverdient is. Ook help je de natuur een handje want je verbruikt een pak minder fossiele brandstoffen!

Gratis warmtepomp offerte

Warmtepomp laten plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte