Warmtepomp en zonnepanelen

Kan je zonnepanelen combineren met de werking van een warmtepomp en wat zijn de voordelen?

Warmtepomp en zonnepanelen combineren om energieneutraal te wonen

Energieneutraal wonen is moeilijk als je enkel zonnepanelen of een warmtepomp installeert. Als je een warmtepomp met zonnepanelen combineert echter, is dit geen onhaalbare kaart meer. Ook voor het ontvangen van premies is een combinatie belangrijk.

Voordelen van een warmtepomp

Omdat een warmtepomp een hoge COP (Coefficient Of Performance) heeft, produceren ze meer energie dan ze verbruiken. De aankoop van een warmtepomp alleen zorgt voor een daling in het energieverbruik in de woning. Zeker als de warmtepomp ook instaat voor het verwarmen van de woning. De meeste warmtepompen hebben een COP van 4 of hoger. Dit wil dus zeggen dat ze 4 keer meer energie produceren dan dat ze effectief verbruiken.

Als een woning een thermisch vermogen nodig heeft van 16.000 kWh om de woning te verwarmen en te voorzien van warm water, heeft een warmtepomp met COP 4 daar slechts 4.000 kWh per jaar voor nodig.

Voordelen van zonnepanelen

Naast het verwarmen van de woning hebben we ook elektriciteit nodig. Dit voor alledaagse dingen zoals verlichting en huishoudtoestellen zoals wasmachines maar ook voor gebruiksvoorwerpen zoals scheerapparaten, tablets, deurbel, noem maar op...

Dit alles samen zorgt voor een verbruik aan elektriciteit van om en bij de 3.000 kWh (standaard gezin). Door het hoge rendement van zonnepanelen is het eenvoudig om voldoende zonnepanelen te installeren om aan de volledige energievraag van elektriciteit te voldoen. Je hebt hiervoor ongeveer 12 zonnepanelen nodig met een vermogen van 255 wp.

Waarom niet rechtstreeks verwarmen met zonnepanelen?

Probleem met zonnepanelen is dat ze evenveel opbrengen als ze verbruiken. Als je zonnepanelen 1 kWh opwekt dan zal je ook maar 1 kWh kunnen verbruiken. Bij een warmtepomp heb je voor deze 1kWh aan opgewekte energie 4kWh terug.

Als we ons bovenstaand voorbeeld bij de hand nemen (16.000 kwh verbruik voor de verwarming van de woning) zullen je zonnepanelen deze volledige 16.000 kWh moeten opwekken. Met een warmtepomp dus slechts 4.000 kWh.

Extra zonnepanelen voor het verbruik van je warmtepomp

Het is dus interessant om een warmtepomp te installeren en het verbruik van de warmtepomp op te vangen door extra zonnepanelen.

Om het totale verbruik van energie te compenseren zou je:

  • 3.000 kWh (elektriciteit)
  • 16.000 kWh (verwarming op elektriciteit)

of

  • 3.000 (kWh (elektriciteit)
  • 4.000 kWh (verbruik elektriciteit warmtepomp)

Bij onze eerste berekening heb je een kleine 20.000 kwh nodig op jaarbasis. Met een warmtepomp kan je dit echter drastisch verlagen naar 7.000 kWh. In theorie zou je om energieneutraal te woning bijna 27 zonnepanelen van 255 WP nodig hebben. Lukt dit niet, probeer dan zo veel mogelijk extra zonnepanelen te plaatsen. Zelfs met 8 extra zonnepanelen zal je zeker geen zware energiefacturen meer ontvangen. Zelfs niet in de strengste winters.

TIP: bij plaatsgebrek kan je kiezen voor hoogrendements zonnepanelen. Deze hebben een opbrengst van 330 WP in plaats van 255 wp. Zo kom je met 21 zonnepanelen toe om energieneutraal te wonen.

Welke warmtepomp kies als combinatie bij zonnepanelen?

Niet elke warmtepomp voldoet aan de eisen om een volledige woning te voorzien van verwarming en warm water. Het vermogen van de warmtepomp zal voldoende moeten zijn en je kiest ook best voor een lucht/water warmtepomp of een geothermische warmtepomp zoals een bodem/water warmtepomp of water/water warmtepomp.

Premies ontvangen: combineren rendeert!

Premies en subsidies zijn belangrijk om de aankoop te drukken en zo ook de terugverdientijd van warmtepompen en hernieuwbare energie in te korten. Tegenwoordig geeft de regering meer premies naargelang het niveau van hernieuwbare bronnen er gebruikt wordt. Soms is het zelfs zo dat er minimumvereisten zijn om in aanmerking te komen voor premies of subsidies. Door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen behaal je de minimumdrempel moeiteloos.

Warmtepomp & airco combineren?

Warmtepomp laten installeren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte