Warmtepomp voor bestaande woningen & renovaties
Als je een woning wenst te verwarmen met een warmtepomp d.m.v. luchtverwarming of radiatoren, waar dien je dan op te letten? En wat met de warm waterproductie?
Waar een warmtepomp plaatsen bij een nieuwbouw bijna een evidentie is, wordt bij een bestaande woning de plaatsing een warmtepomp nog iets te weinig overwogen. Nochtans kan je een warmtepomp voor een bestaande woning vrij snel plaatsen en dit niet enkel bij verbouwingen of renovaties.
Warmtepomp plaatsen bij een bestaande woning: enkel bij verbouwingen of renovaties?
Vele mensen denken dat je een warmtepomp enkel plaatst in een bestaande woning tijdens verbouwingswerken. Een warmtepomp plaatsen ter vervanging van een bestaande verwarming zonder meer is echter ook een goede oplossing en kan veel geld uitsparen.
Als je geen verbouwingen gepland hebt maar je wilt de plaatsing van een warmtepomp overwegen, dan heb je twee keuzes:
- Je vervangt enkel de cv-brander door een warmtepomp en laat de leidingen zoals ze liggen. Je hoeft dan enkel de radiatoren of convectoren aan te passen naar overgedimensioneerde radiatoren ( LT-radiatoren ). Wens je dit echter niet? Kies dan voor een hoge temperatuur warmtepomp met klassieke radiatoren.
- De beste optie is echter overschakelen naar lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming of wandverwarming. Deze soort verwarming leveren een constant en optimale warmte in de ruimtes. Met de huidige pakketten en mogelijkheden is er niet veel breekwerk of werktijd nodig om een goed geoptimaliseerde vloerverwarming te installeren.
Heb je echt geen zin in stof of verbouwingen dan kies je voor een warmtepomp met klassieke radiatoren of LT-radiatoren. Wil je de woning klaar maken voor de toekomst en direct het hoogste rendement halen? Kies dan voor een warmtepomp samen met vloerverwarming.
TIP: het installeren van een warmtepomp rendeert direct. Je kan achteraf nog extra ruimtes inlassen op lage temperatuur verwarming (vloerverwarming, wandverwarming, ... ) en het rendement verhogen.
Welke verwarming kiezen
Een warmtepomp functioneert het best bij lage temperaturen. Zoals hierboven aangegeven, kan je een hoge-temperatuur-warmtepomp plaatsen maar we raden toch aan om te kiezen voor een standaard warmtepomp die werkt op lage temperaturen (vloerverwarming, wandverwarming, … )
Bij de keuze van warmtepompen moet je vooral letten op het vermogen van de warmtepomp en het rendement. Natuurlijk dat geothermische warmtepompen de beste keuze zijn maar ook lucht/water warmtepompen zijn een goede keuze en zijn omwille van een eenvoudige en goedkope plaatsing zeker een waardig alternatief. Let er ook op dat je warmtepomp en installateur voldoet aan alle normen want enkel zo kan je een premie of subsidie voor een warmtepomp ontvangen.
Isolatie van de woning
Als je kiest voor een warmtepomp bij een bestaande woning is het ook belangrijk om de isolatie van de woning onder handen te nemen. Door extra te isoleren zal het rendement van je warmtepomp hoger liggen en de verwarmingskosten nog meer dalen. We denken bij het isoleren van je woning dan vooral aan:
TIP: ook voor het extra isoleren van een bestaande woning kan je subsidies ontvangen
Gratis warmtepomp offerte
Warmtepomp voor woning plaatsen? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte