Verbruik warmtepomp

Het verbruik kennen van een warmtepomp is belangrijk om het rendement te kunnen inschatten. Er zijn echter twee belangrijke onderdelen in het verbruik bij een warmtepomp en ze verschillen grondig van elkaar.

Het verbruik van een warmtepomp: de werking en het opvangen van tekorten

De juiste warmtepomp volgens jouw energiebehoeften kiezen is belangrijk. Een warmtepomp heeft namelijk twee mogelijke energieverbruikers aan boord.

Eerst en vooral is er natuurlijk het verbruik voor de werking van de warmtepomp. Dat is de energie die nodig is voor de compressor om de warmte via de collectorvloeistof te verhogen en over te brengen naar je woning. Om dit verbruik te kennen moet je enkele dingen weten:

 • het verbruik aan energie in je woning ( warm water, verwarming, … )
 • het nodige vermogen van je warmtepomp
 • het rendement van je warmtepomp uitgedrukt in COP

Door het verbruik te kennen in je woning weet je wat de warmtepomp moet opwekken aan energie (uitgedrukt in kWh). Als je deze waarde dan deelt door de COP weet je wat het verbruik is van je warmtepomp op jaarbasis aan elektriciteit. Om dit te verduidelijken gooien we de verklaring in een formule en plaatsen er een voorbeeld bij:

Verbruik warmtepomp = verbruik energie in kWh in de woning / COP

Voorbeeld berekening

Voor een gezin dat 20.000 kWh verbruikt aan verwarming en sanitair warm water kan je dan berekenen wat de plaatsing van een warmtepomp met een COP van 4 zal verbruiken.

Verbruik warmtepomp = 20.000 kWh / 4 = 5.000 kWh

Om het verbruik te kennen in euro moet je de prijs per kWh in je gemeente kennen. Om een eerste schatting te maken verbruik je +/- €0.25 per kWh. Zo komt bovenstaand gezin uit op een verbruik van €1.250 aan elektriciteit om de woning te voorzien in plaats van €5.000.

TIP: een warmtepomp combineren met zonnepanelen maakt je zo goed als onafhankelijk van het elektriciteitsnet.

Verbruik van een warmtepomp in vergelijking met een condenserende aardgasketel

We denken allemaal ten onrechte dat een warmtepomp een goede investering is. Dit is niet zo want sommige warmtepompen verbruiken te veel energie. Het is dus belangrijk dat je een kwalitatieve warmtepomp kiest met een hoog rendement.

Een korte vergelijking leert ons meer:

Aardgas kost +/- €0.07 per kWh en elektriciteit kost al snel +/- €0.25 per Kwh. Dit wil zeggen dat de warmtepomp een COP van 3.57 (0,25 delen door 0,07) moet hebben om goedkoper te zijn dan een condenserende aardgasketel.

Als we deze berekening ook eens doen met mazout wat slechts €0.05 per kWh kost dan weten we dat de COP waarde van je warmtepomp hoger zal moeten zijn dan 5.

Natuurlijk is dit kort door de bocht want voor een warmtepomp heb je geen jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud nodig en dat spaart toch ook al direct aardig veel geld uit.

Verbruik van een warmtepomp bij onderdimentie

Zoals je hierboven kan afleiden is de aankoop van een warmtepomp een goede zaak voor je portemonnee. Bij een te kleine warmtepomp zal je echter meer verbruiken want het tekort aan energie zal aangevuld worden met fossiele brandstof. Bij een warmtepomp op elektriciteit zal extra stroom opgevraagd worden om het tekort aan te vullen. Verwarmen op elektriciteit van een distributienet is echter héél duur.

Om een voorbeeld te geven, we nemen terug ons gezin dat 20.000 kWh verbruikt per jaar. Als dit gezin een warmtepomp plaatst die op jaarbasis 10.000 kWh opwekt zal het tekort van 10.000 kWh volledig opgevangen worden door elektriciteit van het distributienet aan €0,25 per kWh ( €2.500 op jaarbasis ). Er zal dan per jaar een verbruik van €3.750 aan elektriciteit plaatsvinden in plaats van €1.250. Hou hier rekening mee bij het kiezen van een warmtepomp.

Hoe beperk ik het verbruik van mijn warmtepomp?

Er zijn enkele do’s en dont’s die we kunnen meegeven om ervoor te zorgen dat je warmtepomp minder verbruikt. Deze tips gelden vooral voor een goed geplaatste warmtepomp in een geïsoleerde woning. De warmtepomp moet ook instaan voor het verwarmen van de woning.

 • Hou de werking van je warmtepomp constant
  Een warmtepomp haalt haar warmte uit haar omgeving zoals de bodem of grondwater. Aangezien deze temperaturen constant zijn, heeft het geen nut om de temperaturen veel te laten schommelen overdag en ‘s nachts. Als je dit toch doet zal de warmtepomp bij haar dagelijkse opstart veel verbruiken. Beter is om de temperatuur slechts één graad te laten zakken.

 • Werk met zo laag mogelijk temperaturen voor je verwarming (LTV)
  Hoe lager de gevraagde temperatuur, hoe minder de warmtepomp zal verbruiken om dit te behalen. Een lagetemperatuurverwarming (LTV) zal minder energie vragen van je warmtepomp dan conventionele radiatoren. Het is dus belangrijk om de verwarming constant te laten werken.

 • Lage vertrektemperatuur van het sanitair warm water
  We verbruiken niet overal kokend water. Het is dus ook niet nodig om de vertrektemperatuur van het huishoudelijk water hoog in te stellen. Regel het cv-water zo dat je perfect warm water hebt zonder veel verlies (vraag aan je installateur om je cv in te stellen). Je kan dit ook laten doen tijdens de jaarlijkse of tweejaarlijkse controle van je cv-ketel.

 • Kies voor een warmtepomp met manuele elektrische weerstand
  Een elektrische weerstand in de warmtepomp zorgt ervoor dat bijgesprongen wordt als de omgevingstemperatuur niet voldoende is. Dit bijspringen gebeurt op energie ( meestal elektriciteit ) van het distributienet.

 • Vermogen kiezen
  Kies een vermogen voor de warmtepomp dat zo dicht mogelijk bij het reële verbruik ligt. ( doe dit via het EPB, een transmissieberekening of verbruik in het verleden )

Als laatste geven we je graag mee dat het periodiek controleren van het verbruik geen overbodige luxe is. Door op maandelijkse basis het verbruik van je warmtepomp te controleren, bespaar je verrassingen aan het einde van het jaar.

Gratis warmtepomp offerte

Warmtepomp laten plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte