Warmtepomp voor verwarmen zwembadwater

Kan je een warmtepomp plaatsen om het water van het zwembad op te warmen?

Warmtepomp & zwembad: verdubbel je zwemplezier!

Een warmtepomp kopen voor je zwembad is een uitstekende keuze want het verdubbeld de tijd dat je kan spenderen in lekker warm water en zelf op minder zonnige dagen kan je genieten van aangenaam warm water. Kies daarom voor een warmtepomp met hoog rendement tegen een relatief laag energieverbruik. De warmtepomp voor zwembaden zoals kunststof zwembaden staat steeds buiten en ontrekt de warmte uit de buitenlucht en wordt steeds buiten de technische ruimte geplaatst. Kies daarom voor een geschikte plaats én voor een stille warmtepomp.

Waarom een warmtepomp plaatsen voor je zwembad?

Een zwembad bijverwarmen kost handenvol energie en dus ook geld. Als je een klein beetje op je budget wenst te letten, kies je voor de verwarming van je zwembad dus het best voor hernieuwbare energie zoals:

Waarom zou je uit bovenstaande hernieuwbare bronnen kiezen voor een warmtepomp? Simpel: het is héél energiezuinig want het brengt 4x meer energie op dan wat de warmtepomp verbruikt én het rendement is hoger dan bijvoorbeeld een zonneboiler. Het verschil in rendement merk je vooral in de lente en herfst. Met een warmtepomp gekoppeld aan je zwembad zal je al vlug vanaf april of mei tot en met september van je zwembad kunnen genieten. Dit is beduidend meer dan dat je enkel het zwembad in de zomermaanden zou kunnen gebruiken.

Zonnepanelen zijn ook een goede optie maar dit is zo goed als niet los te koppelen van een volledige installatie. Ook is het verbruik van de zwembadverwarming even hoog als wat de zonnepanelen opwekken. Bij een warmtepomp heb je maar 25 procent van deze energie nodig.

TIP: voor het plaatsen van een warmtepomp voor je zwembad is geen vergunning nodig.

Welk type warmtepomp kies ik voor mijn zwembad?

De goedkoopste keuze zal een lucht-water warmtepomp zijn. Deze warmtepomp haalt een hoog rendement en neemt niet veel plaats in. Een andere keuze kan een geothermische warmtepomp zijn maar dan heb je een captatienet nodig. Deze soort warmtepomp is eigenlijk enkel aan te raden als je ook de rest van je woning ( verwarming, huishoudelijk warm water, ... ) wenst aan te sluiten op de warmtepomp.

Welke capaciteit/vermogen moet men warmtepomp hebben?

Het vermogen van je warmtepomp is volledig afhankelijk van het volume aan water dat je zwembad bevat. Een zwembad van bijvoorbeeld 5 x 3 meter en 1 meter diep (15 m3 ) heeft al snel een inhoud van 18.000 liter.

TIP: Reken dat je 1kW nodig hebt om 1.000 liter water 1° celsius te verwarmen.

Voor ons zwembad van 18.000 liter heb je dus bijna 21 kW nodig om het water één graad op te warmen. Als je het water 5 graden warmer wenst te maken zal je dus 105 kW nodig hebben. Gelukkig wil dit niet zeggen dat je een warmtepomp dient te kopen van 105 kW want je kan de energie en warmte opwekken over een langere periode. Als je een warmtepomp plaatst van 10 kW zal je ruwweg 10 uur nodig hebben om je zwembad op te warmen met 5 graden Celsius. Aangezien je niet steeds deze volledige warmte moet opwekken zal je meestal voldoende hebben aan een warmtepomp van 5 kW.

Wat is het verbruik van een warmtepomp voor een zwembad

Het verbruik is afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp en hoelang de warmtepomp moet werken. Hoe hoger je de temperatuur wenst van je zwembadwater, hoe hoger het verbruik zal zijn van je warmtepomp. Kijk bij de keuze / aanvraag van een offerte voor warmtepompen steeds naar de COP. Als je het vermogen van je warmtepomp weet en de COP, dan kan je het verbruik van je warmtepomp berekenen door beiden met elkaar te delen. Dit verbruik vermenigvuldig je dan met het aantal geschatte werkuren.

Hou rekening met verlies aan warmte

Spijtig genoeg zal je zwembad ook veel warmte verliezen en dit vooral aan het wateroppervlakte. Je kan dit grotendeels voorkomen door het plaatsen van een goed dekzeil. Hoe langer het dekzeil je zwembad bedekt, hoe langer de warmte behouden blijft. Om dit te doen plaats je best een geautomatiseerd systeem zodat je met een simpele druk op de knop het zwembad kan bedekken als het niet meer gebruikt wordt. Zelfs als dit van 11 uur tot 14 uur in de middag is.

Hoeveel kost een warmtepomp voor je zwembad?

Er zijn speciale mobiele warmtepompen te koop voor je zwembad maar je kan het best opteren voor een vast model. Reken op minstens €1.000 voor een warmtepomp van 3 kW en voor het dubbele bedrag (€2.000) heb je al een warmtepomp van 15 kW.

Reken ook dat je wat extra aansluitingen (bypass) nodig hebt. Zo’n bypass kit bevat enkele kogelkranen en aansluitingen die je tussen de filter en je warmtepomp dient te plaatsen. Een bypass regelt de hoeveelheid water die naar de warmtepomp stroomt. Deze bypass kit kost normaal iets minder dan €100.

TIP: sommige warmtepompen voor zwembaden bevatten reeds een bypass kit bij de aankoop. Dit bespaart je een extra aankoop en de montage is ook een pak eenvoudiger.

Warmtepomp voor zwembad nodig?

Warmtepomp laten installeren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte