Warmtepomp voor nieuwbouwwoningen

Als je een nieuwbouwwoning wenst te verwarmen met een warmtepomp d.m.v. luchtverwarming of radiatoren, waar dien je dan op te letten? En wat met de warm waterproductie?

Als je een nieuwbouw plaatst, moet je minstens één hernieuwbare energiebron installeren. Dit kan om zonnepanelen gaan maar evengoed een warmtepomp. Wat zijn de voorwaarden? En is een warmtepomp voor een nieuwbouw interessant?

EPB-normen bij een nieuwbouw

Sinds 2006 is er een nieuwe verplichting bijgekomen als bouwheer en dat is dat je woning zelf energie dient op te wekken. Om het realistisch te houden voor bouwers maar ook als land in 2021 de Kyoto-norm te halen, wordt de EPB norm elk jaar strenger. Om zeker te zijn van de huidige eisen, gebruik je de EPB-wegwijzer van het Vlaams Energieagentschap VEA.

TIP: tegen 2021 moeten alle nieuwbouwprojecten zo goed als energieneutraal gebouwd worden. Door zonnepanelen te combineren met een warmtepomp is dit vandaag reeds mogelijk.

Waarom een warmtepomp kiezen bij een nieuwbouwproject

Een warmtepomp installeren bij een nieuwbouw is direct ook kiezen voor je eigen toekomst. Het koppelt je los van bestaande, fossiele, energiebronnen en dus ook bijhorende prijsschommelingen. Ook werken zo goed als alle nieuwbouwprojecten met een lage temperatuur verwarming ( LTV ) zoals vloerverwarming. Dit soort verwarming is uitermate geschikt om te werken met een warmtepomp. Ook is de isolatie voldoende hoog om het maximum rendement uit je warmtepomp te halen. De isolatiewaarde van oude bestaande huizen is meestal een probleem om een warmtepomp te installeren, zeker bij een verbouwing.



Wat zijn de huidige voorwaarden voor een warmtepomp bij een nieuwbouwproject?

Een warmtepomp voor een nieuwbouw moet aan de epb-normen voldoen als ze de enige hernieuwbare energiebron is. Dit wil zeggen:

  • minstens 85% van de verwarming van de woning voor haar rekening nemen
  • een SPF waarde halen van meer dan 4

Het is echter moeilijk om de SPF (Seasonal Performance Factor) waarde van een warmtepomp op voorhand te weten. Enkel de COP waarde staat vermeld bij warmtepompen en de SPF waarde is afhankelijk van specifieke kenmerken eigen aan de nieuwbouw zelf.

  • grote van de woning
  • isolatie
  • ligging
  • soort warmtepomp en haar opstelling
  • ...

Je komt al veel te weten door je EPB-verslaggever. Hij gebruikt speciale software om correcte berekeningen te doen en via hem kan je dus perfect het nodige vermogen van je warmtepomp krijgen.

Welke warmtepomp kies je voor een nieuwbouw? Lucht/water warmtepompen of bodem/water warmtepompen

Meesten denken dat enkel geothermische warmtepompen zoals een bodem/water of water/water warmtepomp een SPF waarde van meer dan 4 kan halen. Dit is echter niet waar. Veel hangt af van het vermogen van je warmtepomp en haar COP waarde. Ook lucht/water warmtepompen kunnen de klus aan om een nieuwbouwwoning te verwarmen. Hou je keuze dus open bij de offerteaanvraag voor de warmtepomp. Geef informatie over je bouwproject en ook het vermogen dat je nodig hebt.

Ga je ook zonnepanelen plaatsen dan kan je een warmtepomp zelfs een lager vermogen hebben en valt de specifieke eis van 4 SPF weg. Ook hier overleg je goed met je EPB-verslaggever.

Gratis warmtepomp offerte

Warmtepomp voor nieuwe woning plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte