Warmtepomp voor de productie van sanitair warm water

Warm water dankzij de warmtepompKan je goedkoop warm water in je huishouden opwekken door een warmtepomp en welke warmtepompen zijn geschikt voor de productie van sanitair warm water?

Goedkoop warm water met een warmtepomp

Als je op een energievriendelijke en goedkope manier warm water in je woning wenst op te wekken, heb je enkele mogelijkheden. Denk daarbij zeker aan hernieuwbare energiesystemen zoals de warmtepomp, zonnepanelen en zonneboilers. Toch steekt de warmtepomp hier kop en schouder boven alle andere uit.

Het principe van warm water in je woning

Belangrijk om instant warm water te hebben in je woning is een boiler waar warm water wordt opgeslagen. Vanaf het moment dat er vraag is naar warm water, of het nu in de keuken of in de badkamer is, wordt er warm water afgetapt van de boiler. Hoe meer warm water je op korte tijd nodig hebt, hoe groter deze boiler of voorraadvat dient te zijn.

TIP: werk je met een klassieke centrale verwarming dan zit het voorraadvat of boiler in je cv-ketel/cv-brander.

De grootte van het voorraadvat of boiler

Dus hoe groter je voorraadvat, hoe meer warm water je kan verbruiken, maar ook hoe meer energie er nodig is om deze volledig te vullen met warm water. Hoe minder energie er geleverd wordt aan dit voorraadvat, hoe langer het duurt alvorens de boiler volledig beschikbaar is. De grootte van je voorraadvat of boiler wordt grotendeels bepaald door je verbruik aan warm water. Rest er dus nog enkel te bepalen met welke energie je het voorraadvat zal verwarmen.

De energieopties: mazout, gas, elektriciteit of hernieuwbare energie

Als je even naar de traditionele energiebronnen kijkt merk je op dat er vooral gewerkt wordt met mazout of gas als fossiele brandstof. Dit is vooral omdat het duur is om water op te warmen met elektriciteit. Elektriciteit kost je 0.25 euro kWh en mazout of gas kost je slechts 0.7 euro kWh. Maak je echter gebruik van hernieuwbare energiebronnen dan speelt het minder een rol welke energiebron je gebruikt als deze maar voldoende is. En daar knelt het schoentje vaak met zonnepanelen of een zonneboiler.

Zonnepanelen moeten reeds instaan voor de volledige elektriciteitsvoorziening van de woning waardoor de elektriciteit voor warm water alsnog van het distributienet moet komen en zoals je reeds kon lezen is dit een dure aangelegenheid. Voor een zonneboiler zijn de seizoenen de spelbrekers. In de lente en de herfst is het rendement laag en in de winter valt de zonneboiler soms zelf enkele dagen stil. Alle tekorten worden ook hier van het dure distributienet/elektriciteitsnet gehaald.

De perfecte oplossing voor goedkoop warm water: een warmtepomp

Door het hoge rendement en grote keuze aan warmtepompen kan je er steeds van op aan dat je warm waterverbruik voor bijna 90 procent voorzien wordt door de warmtepomp. Door energiezuinig om te gaan met warm water kan je dit hoge percentage zelf nog optrekken.

Welke type warmtepompen zijn geschikt voor de productie van sanitair warm water?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen die geschikt zijn voor het leveren van warm water. Hier zijn de meest gangbare typen:

  • Lucht-water warmtepompen: Deze warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en geven deze af aan het water in uw verwarmingssysteem of boiler. Ze zijn relatief eenvoudig te installeren en kunnen zowel voor ruimteverwarming als voor het verwarmen van sanitair water worden gebruikt.
  • Grond-water warmtepompen (geothermische warmtepompen): Deze systemen halen warmte uit de grond via een ondergronds buizennetwerk. Ze zijn efficiënter dan lucht-water warmtepompen, vooral bij lage buitentemperaturen, maar de installatie is complexer en duurder. Ze kunnen ook worden gebruikt voor zowel ruimteverwarming als voor het verwarmen van sanitair water.
  • Water-water warmtepompen: Deze warmtepompen halen warmte uit grondwater of een andere waterbron, zoals een meer of rivier. Ze zijn zeer efficiënt, maar vereisen toegang tot een geschikte waterbron. Net als de andere typen kunnen ze zowel voor ruimteverwarming als voor het verwarmen van sanitair water worden gebruikt.
  • Hybride warmtepompen: Dit zijn combinaties van een warmtepomp en een traditionele gas- of olieboiler. De warmtepomp wordt gebruikt voor het grootste deel van de verwarmingsbehoefte, terwijl de traditionele boiler inspringt bij zeer lage temperaturen of voor piekbelastingen. Ze kunnen ook worden ingezet voor zowel ruimteverwarming als warm water.
  • Warmtepompboilers: Deze zijn specifiek ontworpen voor het verwarmen van sanitair water. Ze werken op dezelfde manier als lucht-water warmtepompen, maar zijn geoptimaliseerd voor het verwarmen van water in een boiler in plaats van voor ruimteverwarming.

Bij de keuze van een warmtepomp is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de energie-efficiëntie, de installatiekosten, de beschikbare ruimte en de specifieke warmwaterbehoefte van uw huishouden.

Warmtepomp voor warm water nodig?

Warmtepomp laten installeren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte