Warmtepomp en airconditioning

Wens je de woning te verwarmen met een warmtepomp en in de zomer dezelfde woning koelen met een airco? Dan is dit goedkoper en eenvoudiger dan je dacht. Lees hier over een warmtepomp combineren met airconditioning.

Wat is de gelijkenis tussen een airco en warmtepomp

Hier start het goede nieuws: een airco is eigenlijk hetzelfde als een warmtepomp. Enkel de functie is omgekeerd. In plaats van koude lucht omzetten in warme lucht zet een airco warme lucht om in koude lucht. Vandaar dat een airco een koelmachine genoemd wordt in plaats van een warmtepomp. Gewoon om het verschil in werking aan te duiden.

Welke warmtepomp/koelmachine kies je voor je woning?

Als je de warmtepomp van je woning wenst in te zetten als airco op warme zomerdagen, kies je best voor een lucht/lucht warmtepomp. Deze zijn echter niet optimaal als je een grote woning hebt die je wenst te verwarmen. Een lucht/water warmtepomp kan de woning ook koelen maar doet dit niet via het onttrekken van warme lucht maar door gekoeld water door je verwarmingselementen te sturen.

TIP: wens je maar één of twee kamers te koelen in je woning, kies dan eventueel voor een mobiele airco of een monoblock airco.

Groot voordeel van een airco op je warmtepomp is het vermogen. Dit hoger vermogen zorgt voor een veel betere werking ook al is het buiten snikheet.

Energieverbruik van een warmtepomp/airco

Het onttrekken van warme lucht uit de woning kan spijtig genoeg niet energiezuinig gebeuren. Je warmtepomp inzetten als airco heeft dus ook gevolgen voor het verbruik van je warmtepomp. Dit verbruik is natuurlijk een pak minder dan andere koelsystemen of mobiele airco’s.

Ook zal je bij een warmtepomp die koelt (airco) een veel lager piekvermogen eisen omdat de koeling langer mag duren. Dit betekent tevens ook dat de woning constanter van temperatuur zal blijven. Geen twee uur zweten dus voor je kan beginnen genieten.

Opletten met verliesposten als je koelt met je warmtepomp

Net als bij het verwarmen van de woning, let je op verliesposten zoals open deuren of ramen. We benadrukken dit extra want in tegenstelling tot verwarmen in de winter wordt koelen in de zomer niet altijd door iedereen in de woning goed opgevolgd:

  • zoon of dochter speelt met een open raam;
  • toiletraampje staat op een kier;
  • even naar het tuinhuisje en de deur blijft openstaan;
  • garagepoort blijft langer openstaan dan nodig (auto wassen, tuinwerkjes,... )

Wees ook consequent. Hou de gekoelde woning koel. Het is vooral het weghalen van de warmte dat energie kost. Het op temperatuur houden van de woning is minder energieverslindend.

Extra tip: combineer je koelende warmtepomp (airco) met zonnepanelen. Zo goed als altijd als de woning te warm wordt, zal de zon ook enorm veel warmte afgeven. Door je warmtepomp te combineren met zonnepanelen zal de verbruikte energie niet van het distributienet komen (lees dure elektriciteit) maar zo goed als rechtstreeks van je gratis zonnepanelen.

Warmtepomp & airco combineren?

Warmtepomp laten installeren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte