Prijs warmtepomp 2024

Wat kost een warmtepomp en wat zal de prijs bepalen?

Een veelgestelde vraag is hoeveel een warmtepomp eigenlijk kost. Probleem is hier dat je rekening dient te houden met het soort warmtepomp en eventueel bijkomende kosten. Voor we de prijzen van de warmtepompen opgeven, geven we je informatie omtrent eventueel bijkomende kosten. Deze kosten zijn afhankelijk van je woning en je wensen.

De prijs van het vernieuwen van je centrale verwarming (cv)

Als je een warmtepomp installeert om de woning te verwarmen is de kans groot dat je huidige cv-installatie niet voldoet. De cv-ketel zelf zit omvat in de binnenunit van je warmtepomp maar de rest van je centrale verwarming moet ook aangesloten worden en voldoen. Bij voorkeur werk je bij een warmtepomp met een centrale verwarming op lage temperatuur. Dit kan via vloerverwarming zijn maar ook wandverwarming of LT-radiatoren. Bij deze laatste hoef je niet alles uit te breken maar verlies je wel veel plaats in de woning.

De totaalprijs voor het vernieuwen van een CV-installatie hangt af van het aantal te verwarmen ruimtes en of ook de leidingen moeten vervangen worden. Enkel een offerte op maat kan je zekerheid geven over de kostprijs.

Installatiekost van een warmtepomp

Prijs lucht-lucht warmtepomp

Ook het installeren van een warmtepomp kost geld. De goedkoopste installatie vind je bij het plaatsen van een lucht-lucht warmtepomp. Hier is het enkel de buitenunit en binnenunit die geplaatst moet worden. De installatie kosten starten vanaf € 2.500 voor een lucht-lucht warmtepomp.

Prijs lucht-water warmtepomp

Lucht/water warmtepompen zijn een stuk duurder om te laten plaatsen. Voor ongeveer € 7.500 heb je zeker en vast een goed geplaatste lucht-water warmtepomp.

Prijs geothermische warmtepomp

Als we echter over geothermische warmtepompen spreken dan zien we dat de installatieprijs van dit soort warmtepompen al snel hoger uitkomt. Dit komt vooral door het captatienet dat dient aangelegd te worden. Als je een bodem/water warmtepomp laat installeren met een horizontaal captatienet valt de installatie nog mee. Namelijk tussen de € 10.000 en € 24.000. Als je via een verticaal captatienet wenst te werken omwille van plaatsgebrek dan mag je al snel rekenen op € 15.000 voor de boringen. Deze prijs is dan ook afhankelijk van de bodemsamenstelling.

Prijs water-water warmtepomp

Voor een water/water warmtepomp heb je sowieso verticale boringen nodig en kom je automatisch ook in de buurt van € 15.000 voor de installatie.

TIP: veel installateurs weten hoeveel werk een installatie vergt en maken meestal een totaalprijs. Dit is de prijs van de installatie plus de prijs van de warmtepomp zelf.

Deze prijzen dat we vermelden zijn prijzen die gecertificeerde installateurs aanrekenen. Dit is nodig om in aanmerking te komen voor eventuele premies voor warmtepompen. We raden dan ook ten stelligste af om een niet-gecertificeerde aannemer te gebruiken. Enkel bij een totaalverbouwing of grote renovatie is dit het overwegen waard.

Het vermogen van de warmtepomp bepaalt de prijs

Als we even de installatie wegdenken en enkel naar de prijs van de warmtepomp zelf kijken, zien we dat het vermogen van de warmtepomp een grote rol speelt in de prijsvoering. Hoe meer vermogen, hoe hoger de prijs.

Bijkomende kosten

Bij de aanschaf van een warmtepomp moet je rekening houden met extra kosten zoals:

  • Aanpassing van de centrale verwarming: Afhankelijk van de huidige installatie en de keuze voor lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming of LT-radiatoren.
  • Capaciteit van de warmtepomp: Hogere vermogens zijn duurder.
  • Bodemonderzoek en boringen: Vooral relevant bij geothermische en water-water warmtepompen.

Subsidies en premies

Controleer de beschikbaarheid van subsidies en premies in België en Nederland om de initiële investeringskosten te verlagen. Deze zijn vaak alleen beschikbaar als je werkt met gecertificeerde installateurs.

Offertes vergelijken

Vergelijk altijd meerdere offertes om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten.

Prijzentabel warmtepomp 2024

Via een tabel geven we een overzicht van de kosten en prijzen van warmtepompen. We gaan telkens uit van een gemiddelde prijs van een kwalitatieve warmtepomp.

Soort warmtepomp Gemiddelde prijs incl. BTW
Lucht-water warmtepomp Vanaf € 7.500 - € 12.000
Grond-water warmtepomp Vanaf € 10.000 - € 24.000
Water-water warmtepomp Vanaf € 15.000 - € 20.000
Hybride warmtepomp Vanaf € 5.000 - € 7.000
Lucht-lucht warmtepomp Vanaf € 2.500


Gratis warmtepomp offerte

Warmtepomp laten plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte