Premies & subsidies warmtepomp Vlaanderen

Maak je vandaag ook nog kans op een premie of subsidie voor de plaatsing van een warmtepomp?

Premies & subsidies in Vlaanderen

Aangezien een warmtepomp onze uitstoot vermindert en werkt op hernieuwbare energie uit haar omgeving, zijn er nog steeds verschillende premies en subsidies in Vlaanderen te verkrijgen als je een warmtepomp plaatst in je woning. Vroeger kreeg je de premie via de netbeheerder Fluvius, maar in 2024 is ze onderdeel van "Mijn Verbouwpremie". Klik hier voor de premiebedragen in Nederland.

Voor welk type warmtepompen ontvang je nog een premie?

Afhankelijk van de soort warmtepomp, kan je nog genieten van een premie, volgende warmtepompen genieten van de premie:

  • lucht/lucht-warmtepomp
  • lucht/water-warmtepomp
  • geothermische warmtepomp
  • hybride lucht/water-warmtepomp

Wie kan een premie ontvangen?

  • Elke eigenaar en investeerder in bestaande woon- en niet-woongebouwen komt in aanmerking voor een premie voor het installeren van een nieuwe warmtepomp. 
  • Bij een gemeenschappelijke warmtepomp, die meerdere appartementen (zoals gedefinieerd) in een appartementsgebouw (zoals gedefinieerd) bedient, wordt de premie toegekend aan de investeerder voor het gehele appartementsgebouw. Als er een vereniging van mede-eigenaars (VME) is opgericht, wordt de premie toegekend aan de VME.

Premiebedrag warmtepomp

Wil je weten welke premies je kunt aanvragen en op welk bedrag je recht hebt? Gebruik de simulator voor 2024. Het bedrag is afhankelijk van het type gebouw en de aanvrager. De te verkrijgen bedragen zijn van toepassing op alle aanvragen tot en met 31-12-2025.

  • De premie bedraagt maximaal 50% van het factuurbedrag (exclusief btw) voor eigenaar-bewoners uit de laagste inkomenscategorie en verhuurders aan een woonmaatschappij.
  • De premie bedraagt maximaal 40% van het factuurbedrag (exclusief btw) voor eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie, hoogste inkomenscategorie of andere investeerder

Premie warmtepompboiler

Momenteel kan je ook een premie verkrijgen bij de plaatsing van een warmtepompboiler. Een warmtepompboiler is een toestel dat warmte uit de lucht haalt en afgeeft aan uw sanitair water. Het is een pak energiezuiniger dan een gewone elektrische boiler en een goed alternatief voor de klassieke waterverwarmingssystemen. Voorwaarde is dat de warmtepompboiler enkel instaat voor de verwarming van sanitair water.

Wil je weten welke premies je kunt aanvragen en op welk bedrag je recht hebt? Gebruik de simulator voor 2024. Het bedrag is afhankelijk van het type gebouw en de aanvrager. De te verkrijgen bedragen zijn van toepassing op alle aanvragen tot en met 31-12-2025.

  • De premie bedraagt maximaal 50% van het factuurbedrag (exclusief btw) voor eigenaar-bewoners uit de laagste inkomenscategorie en verhuurders aan een woonmaatschappij.
  • De premie bedraagt maximaal 40% van het factuurbedrag (exclusief btw) voor eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie, hoogste inkomenscategorie of andere investeerder

Plaats je warmtepomp met een gecertificeerde installateur

Enkel warmtepompen geplaatst door gecertificeerde installateurs komen in aanmerking voor premies en subsidies. Je kunt dit certificaat van bekwaamheid controleren op de website van het ResCert. Daar vind je een lijst van bijna 2000 installateurs in België die in het bezit zijn van een certificaat om warmtepompen te plaatsen. Of je kunt via onze website een offerte aanvragen, zo kom je direct in contact met 4 gecertificeerde installateurs.

Het is best dat je rechtstreeks met een gecertificeerde installateur werk. Opteer je alsnog om met een niet-gecertificeerde aannemer te werken dan moet deze zich sowieso laten bijstaan door een aannemer of installateur die wel gecertificeerd is. 

De installateur helpt je

Zie je het bos niet meer door de bomen? Geen nood! Indien je werkt met een geregistreerde installateur, dan helpt hij je wel met het aanvragen en bekomen van de benodigde premies. Hij geeft advies over de warmtepompen die in aanmerking komen. Zo plaats je tegen het beste tarief een warmtepomp.

Gratis warmtepomp offerte

Warmtepomp laten plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte