Premies & subsidies

Maak je vandaag ook nog kans op een premie of subsidie voor de plaatsing van een warmtepomp?

Premies & subsidies

Aangezien een warmtepomp onze uitstoot vermindert en werkt op hernieuwbare energie uit haar omgeving, zijn er nog steeds verschillende premies en subsidies te verkrijgen als je een warmtepomp plaatst in je woning.

Geen premie voor een warmtepompboiler

Voor een warmtepomp, enkel geïnstalleerd om de woning te voorzien van warm water kan je geen premies ontvangen. De warmtepomp moet ook instaan voor de verwarming van de woning. Of deze verwarming plaatsvindt via een afzonderlijke centrale verwarming (cv-installatie) of rechtstreeks met vloerverwarming of radiatoren speelt dan weer geen rol.

Plaats je warmtepomp met een gecertificeerde installateur

Enkel warmtepompen geplaatst door gecertificeerde installateurs komen in aanmerking voor premies en subsidies. Je kan dit certificaat van bekwaamheid controleren op de website van het ResCert. Daar vindt je een lijst van bijna 2.000 installateurs in België die in het bezit zijn van een certificaat om warmtepompen te plaatsen. Of je kan via onze website een offerte aanvragen, zo kom je direct in contact met 4 gecertificeerde installateurs.

Het is best dat je rechtstreeks met een gecertificeerde installateur werk. Opteer je alsnog om met een niet-gecertificeerde aannemer te werken dan moet deze zich sowieso laten bijstaan door een aannemer of installateur die wel gecertificeerd is.

Premie van de netbeheerder voor een warmtepomp

Als je in je woning, appartement, kantoor, winkel of bedrijf een warmtepomp laat plaatsen door een gecertificeerde installateur of aannemer dan krijg je van de netbeheerder in jouw regio een premie. De premie is afhankelijk van het soort warmtepomp je laat installeren. Er zijn niet zo veel voorwaarden waar je rekening met met houden. Enkel deze:

  • installatie door gecertificeerd aannemer/installateur
  • facturen mogen niet ouder zijn dan 12 maand voor de aanvraag datum op factuur, niet je betaaldatum
  • de warmtepomp moet minstens gebruikt worden om ruimtes te verwarmen
  • de warmtepomp mag niet gebruikt worden voor actieve koeling

De aanvraag zelf kan tot 6 maand in beslag nemen alvorens je weet of je aanvraag goedgekeurd is of niet. Ook zal de premie steeds maximum 40% van het totaalbedrag omvatten. Het bedrag van de premie kan je afleiden uit het soort warmtepomp:

  • Premie Geothermische warmtepomp: €4.000
  • Premie Lucht/Water warmtepomp: €1.500

Totaalrenovatiebonus van de netbeheerder (BENO-pass)

De BENO-pass of totaalrenovatiebonus kan je bekomen als je 3 of meer energiebesparende maatregelen neemt in je woning. De werken moeten gebeuren in een periode van 5 jaar. De energiebesparende werken zijn:

Deze bonus komt bovenop de andere bonussen dat je kan krijgen mocht je enkel één van bovenstaande items aanpassen. De bonus is met andere woorden combineerbaar met de premie voor warmtepompen van je netbeheerder dat we hierboven beschreven. De totaalrenovatiebonus voor 3 investeringen bedraagt €1.250 en kan oplopen tot bijna €5.000. Voor deze laatste moet je dan wel alle 7 groepen onder handen nemen.

De installateur helpt je

Zie je het bos niet meer door de bomen? Geen nood! Indien je werkt met een geregistreerde installateur, dan helpt hij je wel met het aanvragen en bekomen van de benodigde premies. Hij geeft advies over de warmtepompen die in aanmerking komen. Zo plaats je tegen het beste tarief een warmtepomp.

Gratis warmtepomp offerte

Warmtepomp laten plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte