Warmtepomp en vloerverwarming

Is de woning verwarmen met vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp interessant?

Een warmtepomp met vloerverwarming combineren: je woning energiezuinig verwarmen

Als er ergens een goed huwelijk tot stand kan komen is het tussen een warmtepomp en vloerverwarming. De energiezuinige en hernieuwbare energie van een warmtepomp combineren met lage temperatuur verwarming (LTV) zoals vloerverwarming is dan ook perfect te noemen.

Hoe werkt vloerverwarming?

In tegenstelling tot klassieke verwarming waar er op cruciale plaatsen een verwarmingselement geplaatst wordt, ligt er bij vloerverwarming een net aan buizen onder de vloer. Deze buizen worden ook veel langer opgewarmd maar met een veel lagere temperatuur. Vandaar dat ze ook veel energiezuiniger werken. Elke graad dat water hoger verwarmd wordt kost gigantisch veel energie. Bij klassieke verwarming gebruikt men water van minstens 60° Celcius. Bij vloerverwarming is dit soms maar 30° Celcius.

Er zijn twee soorten vloerverwarming: elektrische vloerverwarming en hydraulische vloerverwarming. De hydraulische vloerverwarming met collectorvloeistof komt het meeste voor en is ook het meest geschikt om met een warmtepomp aangestuurd te worden. Elektrische vloerverwarming gebruikt men vooral bij renovaties en in samenwerking met zonnepanelen.

Het grootste voordeel van vloerverwarming is dat het energiezuinig een aangename warmte kan geven aan een ruimte. Ook het feit dat je geen verwarmingselementen aan je muur hangen hebt, krijgt veel bijval. Maar wat velen vergeten is dat vloerverwarming 100% stralingswarmte levert. Dit is belangrijk voor de luchtvochtigheid in de woning.

Als laatste willen we zeggen dat vloerverwarming zo goed als geen onderhoud nodig heeft aangezien de installatie niet blootgesteld staat aan externe factoren. (stof, schade, …)

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit haar omgeving ( lucht / water / bodem ) en drijft de temperatuur ook nog eens op via een compressor. De meest geplaatste warmtepompen in combinatie met vloerverwarming zijn lucht/water warmtepompen. Ook geothermische warmtepompen, waaronder bodem/water warmtepompen, worden vaak gebruikt. Deze geothermische warmtepompen zijn duurder en hebben een captatienet nodig maar hun rendement ligt hoger.

Welke warmtepomp kies ik voor mijn vloerverwarming?

Als je een warmtepomp wenst te combineren met vloerverwarming is de enigste vereiste dat de warmte wordt omgezet op water. Je kan dus perfect kiezen voor een bodem/water warmtepomp of een lucht/water warmtepomp. Een lucht/lucht warmtepomp is niet geschikt omwille van het grote energieverlies als je de warme lucht omzet naar warm water. Het vermogen van je warmtepomp is afhankelijk van het oppervlakte dat je wenst te verwarmen.

TIP: gebruik je de warmtepomp ook voor warm water dan kies je best een iets hoger vermogen.

Waarom vloerverwarming kiezen bij je warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte uit haar omgeving en deze omgevingswarmte is vrij constant. Het is dus beter voor het rendement van je warmtepomp om een constante vraag naar warmte te hebben Ook kost het minder energie om water op te warmen naar 30° Celsius bij vloerverwarming in plaats van 60° Celsius voor radiatoren. Vandaar dat je huis verwarmen met vloerverwarming, aangestuurd door een warmtepomp zo energiezuinig is.

Opletten met het vermogen van de warmtepompen

Een goede berekening van het vermogen van je warmtepomp is belangrijk. Alle warmte dat de warmtepomp niet kan halen uit haar omgeving zal ze uit het elektriciteitsnet opnemen. Een warmtepomp met een laag vermogen zal dit dus sneller moeten doen. Bij de plaatsing van de vloerverwarming let je dus ook goed op de verdere buitenmuur isolatie van je woning. Pas als je zeker bent dat alle nodige werken uitgevoerd zijn of op de planning staan, bereken je het vermogen van je warmtepomp. Twijfel niet als je denkt een warmtepomp met een hoger vermogen nodig te hebben. Je wint deze kleine meerkost van de warmtepomp snel terug. Je zal merken dat de investering van de warmtepomp snel terugverdient wordt omdat de terugverdienperiode van een warmtepomp kort is.

Ben je een grote verbruiker of wens je geen fossiele brandstoffen te gebruiken?

Als je de woning verwarmt met vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp ben je reeds goed op weg om energiezuinig te leven maar als je het deeltje energie dat een warmtepomp verbruikt ook nog eens uit je eigen zonnepanelen kan halen, ben je zo goed als energieneutraal. Dit is belangrijk omdat je dan geen fossiele brandstoffen verbruikt zoals mazout of gas.

Warmtepomp voor vloerverwarming nodig?

Warmtepomp laten installeren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte