Warmtepomp en radiatoren

Het hoogste rendement haal je uit de warmtepomp als je de warmtepomp inzet voor het verwarmen van de woning met LTV (lage temperatuur verwarming) zoals vloerverwarming. Maar de combinatie van een warmtepomp met radiatoren kan wel degelijk. Hier twee mogelijke oplossing om radiatoren te gebruiken met een warmtepomp.

Standaard centrale verwarming met radiatoren

Een cv dat werkt met radiatoren heeft steeds een hoge vertrektemperatuur zodat de radiatoren voldoende warmte toegevoerd krijgen en dus ook kunnen afgeven. De cv verliest niet alles van deze warmte dus er komt ook nog warm water terug naar de cv-ketel.

Gelukkig hebben we twee mogelijke oplossingen als je alsnog met radiatoren wilt blijven verwarmen. Dit kan om geen extra kosten te hebben voor de aanleg van bijvoorbeeld vloerverwarming maar ook als de cv-aanpassen gewoon geen optie (verbouwing, renovatie, houten vloeren, … ) is.

Standaard lage temperatuur warmtepomp met radiatoren

Hier moet je dan wel de bestaande radiatoren vervangen door lage temperatuur radiatoren. Deze lage temperatuur radiatoren of LT-radiatoren hebben door een grotere afmeting en ander design voldoende aan een invoer van lage temperatuur (35° Celsius). Deze LT-radiatoren bevatten ook minder water en geleiden beter waardoor ze de warmte beter afgeven dan standaard radiatoren.

Gebruik van een hoge temperatuur warmtepomp met klassieke radiatoren

Een hoge temperatuur warmtepomp kan de radiatoren verwarmen met water tot wel 80 °Celsius. Let er wel op dat een hoge temperatuur warmtepomp niet kan ingezet worden voor het koelen van de woning. Zoals je ziet kan je perfect voor de groene en gratis energie kiezen van een warmtepomp en alsnog verwarmen met radiatoren. Het één sluit het ander natuurlijk niet uit en je kan later nog steeds vloerverwarming installeren en aansluiten op je warmtepomp. Weet dat het ook mogelijk is om beiden te combineren als je een warmtepomp koopt. Op het eerste verdiep plaats je LTV zoals vloerverwarming of wandverwarming en op hogere verdiepingen behoud je de radiatoren of vervang je deze door LT-radiatoren. Hoe dan ook zal je van dag één na de installatie van je warmtepomp besparen op je energierekening.

Warmtepomp voor radiatoren nodig?

Warmtepomp laten installeren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte