Zonneboiler vervangen door warmtepomp

Je denkt om je zonneboiler te vervangen door een warmtepomp? Dis is geen gek idee want het rendement van een warmtepomp ligt veel hoger. We geven ook antwoord op de vraag of je een zonneboiler kan combineren met een warmtepomp.

Zonneboiler: warm water en verwarming

De zonneboiler heeft zijn nut de afgelopen 20 jaar meer dan bewezen en het rendement van een zonneboiler is zeker goed. Het probleem dat een zonneboiler heeft is dat het zijn laagste rendement heeft tijdens de momenten dat er de meeste vraag naar energie is: de koude winterdagen met weinig zon.

Dit geldt natuurlijk vooral als je de zonneboiler gebruikt als ondersteuning op je centrale verwarming. Vandaar dat we hieronder de mogelijkheden opsplitsen: met of zonder verwarming.

Zonneboiler enkel voor warm water

Als de zonneboiler enkel dienst doet om het huishoudelijk warm water te verwarmen en op temperatuur te brengen, dringt een vervanging van de zonneboiler door een warmtepomp zich niet echt op. Het is dan beter om te wachten en de zonneboiler pas te vervangen als je een warmtepomp koopt die zowel de verwarming aanstuurt als zorgt voor warm water in de woning. Op dat moment is er geen nood meer aan dubbele leidingen, extra onderhoud of elementen zoals de zonnecollectoren en boiler/voorraadvat dat plaats innemen in de woning.

Zonneboiler staat in voor warm water en verwarming

Als je de zonneboiler gebruikt voor de woning te verwarmen is de zonneboiler vervangen door een warmtepomp zeker te overwegen. Een warmtepomp heeft een veel hoger rendement het gehele jaar door. Zeker als je een geothermische warmtepomp zoals een bodem/water warmtepomp installeert. Maar ook de lucht/water warmtepompen halen een veel hoger rendement.

Aangezien warmtepompen niet duur zijn en zo goed als geen onderhoud vergen, is een vervanging van je zonneboiler door een warmtepomp snel terugverdient.

Zonneboiler combineren met warmtepomp

Ook deze opstelling is mogelijk. Je laat de zonneboiler haar werk doen maar vervangt de centrale verwarming (cv-ketel) door een warmtepomp. Hier kan je dan kiezen of de zonneboiler dient als voorverwarming of enkel nog zal instaan voor warm water in de woning.

De kans is groot dat je met deze opstelling in de zomermaanden zelf even energieneutraal kan wonen. Dit wil zeggen geen kosten voor je energiefactuur. Ook zonnige dagen tijdens de lente of herfst zijn goed voor het rendement van je zonneboiler.

We raden deze opstelling echter enkel aan als je zonneboiler nog niet zo oud is en als je installateur ervaring heeft met beide toestellen. Ook dien je rekening te houden met de plaats die beide installaties innemen. Zorg er zeker voor dat je niet met twee verschillende voorraadvaten zit. Dit zou nefast zijn voor het rendement en op sommige momenten in de winter zelf kunnen zorgen voor een hogere energiefactuur omdat zowel de zonneboiler als de warmtepomp elektriciteit van het distributienet halen.

Zonneboiler vervangen door warmtepomp?

Warmtepomp laten installeren? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte