Vermogen warmtepomp berekenen

Belangrijk bij de aankoop van een warmtepomp is het juiste vermogen kiezen van je warmtepomp. Het beïnvloed de keuze van de soort warmtepomp die je kiest alsook hoeveel de warmtepomp zal kosten en verbruiken.

KW: het vermogen van je warmtepomp

De eerste stap om het rendement van je warmtepomp te weten te komen is het vermogen van je warmtepomp weten of berekenen. Dit vermogen wordt uitgedrukt in kW en is het maximum aan energie dat je warmtepomp je kan geven. Hoe groter je woning en hoe groter je energievraag dus hoe groter de kW van je warmtepomp dient te zijn.

Als je als gezin 5.000 kW aan energie verbruikt in de woning aan verwarming en warm water zal je warmtepomp daar zo dicht mogelijk in de buurt dienen te komen. Alles wat de warmtepomp te kort schiet aan dit vermogen, zal je op een andere manier dienen te ophalen. Dit kan via elektriciteit van het distributienet of via zonnepanelen. Maar dat is niet alles want de warmtepomp heeft geen opslagcapaciteit zoals een batterij dus moet het niet alleen de totale waarde evenaren, het moet ook de piekmomenten in energieverbruik kunnen opvangen. Met andere woorden zal de warmtepomp voldoende vermogen moeten hebben om de woning te verwarmen in de winter als het buiten -5° Celcius is.

Om het piekvermogen van de warmtepomp te berekenen moeten we een transmissieberekening maken. Dit is niet zo eenvoudig dus dit laat je best over aan je installateur. De installateur zal dan ook de ISSO / NEN methode volgen.

Wat is een transmissieberekening?

Een transmissieberekening bekijkt hoeveel warmte er verloren gaat in de woning. Mocht er geen warmte verloren gaan in de woning zou je de woning nooit moeten verwarmen maar dit is bij geen enkele woning het geval want je hebt warmteverlies door:

 • ventilatie
 • verlies aan warmte door dak en gevels, hoe beter de isolatie van de woning, hoe minder verlies hier zal zijn
 • warmteverlies door koude buitenlucht dat binnenkomt (via deur, raam, … )

Omdat een transmissieberekening eigenlijk nagaat hoeveel warmte de woning verliest wordt het ook wel eens een warmteverliesberekening genoemd. Wil je zelf al berekenen hoeveel vermogen je warmtepomp dient te hebben? Dat kan maar weet dat het slechts een ruwe schatting zal zijn van het echte warmteverlies en benodigde vermogen van je warmtepomp.

Zelf een transmissieberekening of warmteverliesberekening maken

Elke woning heeft een bepaalde energie (watt(W) of kilowatt (kW)) nodig om voldoende warm te zijn. Om dit te berekenen moeten we het totaal bewoonbaar oppervlakte van de woning berekenen.

Dit betekent alle kamers en ruimtes opmeten en de uitkomst met elkaar optellen. Heb je een ruimte met schuine wanden dan mag je de oppervlakte waar de hoogte lager is dan 1,5 meter negeren. Dit is bijvoorbeeld de zolder onder het dak. Wel mag je zelf kiezen of je alle ruimtes als bewoonbaar verklaart. De meest voorkomende ruimtes dat kunnen wegvallen is de garage, kelder en een niet gebruikte zolder. Een grote woning zal al vlug meer dan 200 M² aan bewoonbare oppervlakte hebben. Een kleine rijwoning of appartement komt soms zelf niet aan 75 M².

Berekenen het vermogen van je warmtepomp met behulp van de transmissieberekening

Nu we weten hoeveel het totaal aan bewoonbare oppervlakte onze woning is, kunnen we verder het vermogen van onze warmtepomp berekenen. We doen dit door het bekomen totaal te vermenigvuldigen met een waarde per M² uitgedrukt in Watt (W). Deze waarde is verschillend per bouwjaar van de woning omdat in de loop der jaren de isolatiewaarde is toegenomen.

 • Voor woningen gebouwd voor 2000 neem je de factor/waarde 80 Watt
 • Voor woningen gebouwd tussen 2000 en 2010 neem je de factor/waarde 60 Watt
 • Voor woningen gebouwd tussen 2010 en 2017 neem je de factor/waarde 50 Watt
 • Voor woningen gebouwd na 2017 neem je de factor/waarde 40 Watt

Zo merk je dat de warmtepomp voor een oude woning twee maal zoveel vermogen zal nodig hebben dan een nieuwbouwwoning.

Als we even teruggrijpen naar onze grote woning en ons klein appartementje krijg je volgende benodigde vermogens:

 • Grote woning van 200 M² met bouwjaar 1995: 200x80 = 16.000 Watt of 16kW
 • Grote woning van 200 M² met bouwjaar 2018: 200x40 = 8.000 Watt of 8kW
 • Appartement/rijwoning van 75 M² met bouwjaar 1995: 75x80 = 6.000 Watt of 6kW
 • Appartement/rijwoning van 75 M² met bouwjaar 2018: 75x40 = 3.000 Watt of 3kW

Opgelet: het berekende vermogen is ook afhankelijk van hoe warm je steeds wenst te hebben. Als de woning steeds wenst te verwarmen tot 24° celcius heb je meer vermogen nodig dan als je tevreden bent met een 20-tal graden celcius.

Het totale vermogen beslist over welke soorten van warmtepompen in aanmerking komen

Het benodigde vermogen van je warmtepomp zal ook beslissen welke soort warmtepomp je in huis neemt. Heb je veel vermogen nodig (meer dan 10kW) dan kies je best voor een degelijke lucht/water warmtepomp maar nog beter voor een geothermische warmtepomp zoals een bodem/water warmtepomp of water/water warmtepomp. Heb je daarentegen niet veel vermogen nodig dan kies je sowieso voor een lucht/water warmtepomp of een lucht/lucht warmtepomp.

Een warmtepomp installeren dat te veel vermogen heeft zal niet rendabel zijn omwille van de hoge aankoopprijs.

Gratis warmtepomp offerte

Warmtepomp laten plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte