Waar let je op als je een offerte aanvraagt voor een warmtepomp?
Een goede aankoop van je warmtepomp is belangrijk. Logisch dus dat je wenst te vergelijken en verschillende offertes wenst aan te vragen voor warmtepompen. Waar let je op bij een offerte voor een warmtepomp en zijn er ook nog andere tips?
Werk met een gecertificeerd installateur
Om een premie te krijgen moet je werken met een aannemer of installateur die een certificaat van bekwaamheid heeft. Deze installateurs hebben ook meer ervaring en werk. Dus je zal niet zo snel in de problemen komen als het over garanties en eventueel onderhoud gaat.
Doe je een totaalrenovatie of grote verbouwing en werk je met een aannemer of architect dewelke niet gecertificeerd is? Laat deze dan bijstaan door een gecertificeerd installateur om alsnog in aanmerking te komen voor een premie voor een warmtepomp.
Komt mijn warmtepomp in aanmerking voor premies?
Niet alle warmtepompen komen in aanmerking voor premies of subsidies voor warmtepompen. Kijk dus goed naar het merk, model en vermogen van de warmtepomp. Ook het energielabel is belangrijk (A+ is het minimum). Is de warmtepomp de enige investering in hernieuwbare energie dan moet de warmtepomp minstens een 4 SPF-waarde hebben.
Wat is het doel van een warmtepomp in mijn woning?
Het doel bepalen is de eerste concrete stap bij de aankoop van een warmtepomp. Het kan namelijk best zijn dat je een warmtepomp koopt enkel en alleen voor je zwembad. Hieronder de mogelijke toepassingen voor een warmtepomp in je woning:
Let er zeker op dat de meeste warmtepompen op een lage temperatuur (LT) werken en dus niet optimaal zijn voor een klassieke centrale verwarming met radiatoren. Zal je de warmtepomp inzetten voor het verwarmen van de woning zal je ook enkele investeringen moeten doen voor je cv te combineren met een warmtepomp.
Welk vermogen moet mijn warmtepomp hebben
Het vermogen van je warmtepomp is uitermate belangrijk. Bereken het vermogen van je warmtepomp via een transmissieberekening voor je een offerte aanvraagt of geef voldoende informatie aan de installateur zodat deze de berekening voor jou kan maken. Krijg je een voorstel van een installateur voor de installatie van een warmtepomp en deze wijkt af van wat je nodig acht? Vraag dan zeker waarom hij deze afwijking voorstelt. De installateurs hebben een grondige kennis van hun eigen warmtepompen en de installatie ervan.
Heb ik reeds andere milieuvriendelijke energiebronnen om te koppelen aan mijn warmtepomp
Als je reeds zonnepanelen liggen hebt op je dak, kan je probleemloos een warmtepomp installeren want de combinatie tussen zonnepanelen en een warmtepomp is optimaal. Heb je echter een oude zonneboiler liggen, is het misschien te overwegen om de zonneboiler te vervangen door de warmtepomp.
Heb ik een voorkeur voor het soort warmtepomp
De verschillende soorten warmtepompen komen in gelijkwaardige vermogens. Als je een voorkeur hebt voor een bepaalde soort warmtepomp omwille van plaatsgebrek of aankoopprijs, dan vermeld je dit best in je offerte. Zo voorkom je offertes binnen te krijgen welke niet voldoen aan je eisen. Niet elke leverancier of installateur heeft elke soort warmtepomp in stock. Sommigen specialiseren zich in bodem/water warmtepompen en anderen dan weer in lucht/water warmtepompen.
Sla goede raad niet in de wind
Stellen de meeste installateurs van warmtepompen voor om ook de woning bijkomend te isoleren of om eerst vloerverwarming aan te leggen in bepaalde ruimtes? Ga dan na of dit inderdaad niet de beste optie is. Het rendement van je warmtepomp hangt af van de isolatie en soort verwarming in de woning.
Gratis warmtepomp offerte
Warmtepomp laten plaatsen? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte