Hoe de beste warmtepomp kiezen
Hoe kies je de beste warmtepomp dat bij jouw woning of bedrijf past? Je hebt veel soorten warmtepompen en per soort warmtepomp heb je nog eens de verschillende vermogens. Hoe kies je welke warmtepomp met welk vermogen bij jouw woning past? De antwoorden vind je hier!
Wat verwacht ik van de warmtepomp: verwarming, warm water of beiden?
Het eerste dat je moet beslissen is wat de werking van je warmtepomp moet inhouden. Wil je de woning verwarmen / koelen via een warmtepomp of heb je enkel nood aan huishoudelijk warm water. Beide combineren is zeker mogelijk en het overwegen waard. In sommige gevallen is het zelf mogelijk om de warmtepomp in te schakelen als airco (koelmachine). Veel hangt af van de woning zelf want om een warmtepomp rendabel te maken als verwarming dient de woning:
- Goed geïsoleerd zijn
- Best met LTV (lage temperatuur verwarming) werken zoals vloerverwarming
Een warmtepomp kiezen bij verbouwing of renovatie
Heb je al een goed idee wat je wenst, maar is de kost te groot om alles te vernieuwen? Kies dan voor een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel ( hybride warmtepomp ) op gas of mazout. Zeker als je een recente hoogrendementsketel staan hebt, is deze combinatie zeker het overwegen waard.
Verwarm je met een klassieke CV-brander en radiatoren of heeft je woning een slechte EPC-waarde? Dan is het zelf raadzaam om tijdelijk een warmtepomp te installeren enkel voor warm water. Maar weet dat een omschakeling naar LTV en extra isolatie plaatsen, samen met de aankoop van een warmtepomp, je al vlug geld zal opleveren door de immense besparing op je energiefactuur. Plus zal je woning ook veel aangenamer aanvoelen door de gespreide en constante verwarming van de LTV (vloerverwarming, wandverwarming, … )
TIP: je hoeft niet de volledige centrale verwarming aan te passen als je een warmtepomp wenst te gebruiken voor de verwarming van je woning samen met LTV. Door je bestaande radiatoren te vervangen door overgedimensioneerde radiatoren schakel je ook over naar LTV en heb je geen breekwerk.
Hoe kies je het vermogen van je warmtepomp? Bereken mijn verbruik of maak een transmissieberekening
OK, we hebben gekozen voor een warmtepomp die ofwel de woning verwarmt, warm water genereert of beiden aankan. Nu moeten we berekenen wat ons verbruik is zodat we kunnen inschatten welk vermogen onze warmtepomp nodig heeft. Om het vermogen van een warmtepomp te bereken kan je ofwel nagaan wat je verbruik was de afgelopen jaren of je kan een transmissieberekening laten maken van je woning. Zeker als je de woning extra zal isoleren, is een transmissieberekening aangeraden.
Een transmissieberekening of warmteverliesberekening berekent de volledige bewoonbare oppervlakte van je huis en vermenigvuldig deze met een coëfficiënt (voor nieuwbouw is dit bijvoorbeeld 40). De totale som geeft je het maximale vermogen weer dat je nodig hebt. Dit maximale vermogen staat ook steeds vermeld bij elke warmtepomp. De meeste vermogens gaan van 5kW tot 30kW.
Hoe kies je het soort warmtepomp als je het vermogen van je warmtepomp kent?
Je zult tijdens je zoektocht naar de ideale warmtepomp merken dat er veel verschillende soorten warmtepompen zijn die telkens dezelfde maximale kW produceren. Om daar tussen te kiezen moet je de verschillen tussen de verschillende warmtepompen kennen:
- Lucht/lucht warmtepompen: enkel te gebruiken voor verwarming of koeling van de woning via luchtstromen. Dit soort warmtepomp is enkel aan te raden bij kleine woningen, kantoren of appartementen.
- Lucht/water warmtepompen: warmtepomp dat de warmte van de buitenlucht overzet naar warm water voor verwarming of huishoudelijk verbruik. Goed rendement en goedkope plaatsing. Haalt een lager rendement in de winter in vergelijking met geothermische warmtepompen zoals bodem/water warmtepompen en water/water warmtepompen.
- Geothermische warmtepompen: halen constant een hoog rendement omdat de brontemperatuur uit de bodem of grondwater constant is. De verschillende geothermische warmtepompen zijn bodem/water warmtepompen en water/water warmtepompen.
- Bodem/water warmtepompen: constant hoog rendement. Ook in de winterperiode met vorst omdat de warmte in de bodem hoog blijft. Bij bodem/water warmtepompen heb je een captatienet nodig dat de warmte uit de bodem haalt. Dit captatienet aanleggen is duurder dan een het plaatsen van een lucht/water warmtepomp. Je kan voor dit captatienet kiezen voor horizontale leidingen (onder het gazon op 1,5 meter diepte) of verticale leidingen via boringen. Diepe boringen van meer dan 50 meter diepte hebben een vergunning nodig.
- Water/water warmtepompen: goed en constant rendement door het gebruik van grondwater als warmtebron. Het gebruiken van grondwater is wel gereglementeerd en heeft soms vergunningen nodig. Ook hier zorgen de boringen voor een hogere plaatsingskost in vergelijking met lucht/water warmtepompen.
Kijk ook goed naar het verbruik van je warmtepomp
De meeste mensen blijven tijdens hun zoektocht steken bij het kiezen van een warmtepomp met een plaatsing en vermogen naar hun wensen. Je moet echter ook steeds naar het verbruik van de warmtepomp kijken want deze verschilt ook veel van pomp tot pomp. Om het verbruik te kennen moet je het totale vermogen delen met de COP-waarde van de warmtepomp. De COP-waarde is hoeveel energie de warmtepomp oplevert met één deel energie. Als de warmtepomp 4 kW opbrengt en een COP-waarde heeft van 4 wil dit zeggen dat het verbruik van de warmtepomp 1kW is.
Heb je de SPF-waarde van de warmtepomp dan kan je het verbruik nog beter berekenen want de SPF-waarde houdt ook rekening met de externe factoren zoals slecht en koud weer. Dit is vooral belangrijk als je kiest voor lucht/water warmtepompen. De SPF-waarde van een warmtepomp zal steeds lager liggen dan de COP-waarde van een warmtepomp.
Beste merken en fabrikanten
Ten slotte zijn er zeer veel spelers op de markt die warmtepompen aanbieden. Om het beste merk te kiezen, kun je referenties nalezen op de website of reviews lezen die op het internet staan. Wij sommen alvast de meest bekende merken op in een handige lijst.
Gratis warmtepomp offerte
Warmtepomp laten plaatsen? Vergelijk hier
4 prijzen via 1 offerte-aanvraag.
Start uw offerte