Warmtepomp voor bedrijven

Als je een bedrijfsruimte wenst te verwarmen met een warmtepomp d.m.v. luchtverwarming of radiatoren, waar dien je dan op te letten? En wat met de warm waterproductie?

Warmtepompen zijn ideaal voor bedrijven maar hebben een speciale aanpak nodig. Zeker als je praat over grote bedrijven met veel kantoren of magazijnen. Maar ook kleine bedrijven zijn gebaat met een warmtepomp zij kunnen hun loods, magazijnruimte, werkplaats, stockruimte, archiefruimte perfect verwarmen.

Waarom een warmtepomp in een bedrijf plaatsen?

Een bedrijf heeft baat bij een constante temperatuur en dit meestal in ruimtes die groter zijn dan doorsnee ruimtes in een particuliere woning. Als je dan radiatoren het werk laat opknappen zal je een verval hebben in de temperatuur. Dicht bij de radiatoren uitermate warm en ver van de radiatoren zelf fris. Ook zal er een groot probleem zijn met de luchtverplaatsing (tocht).

En waar plaats je de thermostaat om de temperatuur te regelen? De thermostaat dicht bij de radiatoren plaatsen zal tot gevolg hebben dat het op vele plaatsen te koud is en omgekeerd zal het dicht bij de radiatoren te warm zijn.

Door gebruik te maken van een warmtepomp met lage temperatuurverwarming is een constante en gelijkmatig verdeelde warmte een zekerheid. Als bedrijf kan je dan kiezen voor vloerverwarming maar ook voor wandverwarming of LT-radiatoren.

Welke warmtepomp kies je voor een bedrijf?

Het soort warmtepomp dat je kiest, hangt af van het gewenste vermogen en de COP-waarde van de warmtepomp. Maar laten we zeggen dat een vermogen van 50 kw geen uitzondering is. Je hoeft hiervoor geen zware warmtepomp te plaatsen of installeren. Je kan de warmtepompen ook in serie of cascade plaatsen. Dit betekent dat je meerdere warmtepompen aan elkaar schakelt.

Geothermische warmtepompen: het captatienet

Als bedrijf kan je best opteren voor een geothermische warmtepomp omwille van hun hoog rendement maar het probleem met geothermische warmtepompen is het captatienet. Het captatienet zorgt voor het opnemen van de omgevingswarmte. Een horizontaal captatienet is zo goed als uitgesloten tenzij er een groot ongebruikt oppervlakte beschikbaar is. Let er wel op dat een captatienet best niet onder bestrating ligt en zeker niet waar zwaar verkeer over moet.

Verticale boringen (verticaal captatienet) behoren zeker tot de mogelijkheid maar reken dat er aardig wat boringen nodig zal zijn om aan de vraag te voldoen.

Een lucht/water warmtepomp is een waardig alternatief. Wil je de warmtepomp ook veel inzetten om te koelen dan is een lucht/lucht warmtepomp ook het overwegen waard.

Warmtepomp in combinatie met zonnepanelen

Als bedrijf is het interessant om ook nog eens zonnepanelen te laten plaatsen. Er zijn extra premies te verkrijgen en de energiefactuur kan in sommige gevallen dalen met meer dan 80%.

Wanneer is een warmtepomp niet interessant als bedrijf?

Als je als bedrijf met korte pieken werkt zoals enkel weekendwerk of een magazijn dat slechts 4 uur verwarmd dient te worden, zoek je beter een andere oplossing. In alle andere gevallen is een warmtepomp de perfecte oplossing.

Gratis warmtepomp offerte

Warmtepomp voor een bedrijf plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte