Wat is een warmtepomp

Wat is de warmtepomp en hoe werkt deze eigenlijk?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een vorm van hernieuwbare energie die helpt bij de warmtevraag in de woning, appartement of veranda of in commerciële ruimtes zoals kantoren, hotels, magazijnen, showrooms enz... Dat kan sanitair warm water zijn of de vraag voor verwarming & koeling. In de meeste gevallen lost een warmtepomp beiden op.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt de warmte uit haar omgeving / warmtebron (lucht, water of bodem) en stuurt deze door naar een voorraadvat, verwarmingsketel of CV-ketel. In de meeste gevallen is de omgevingstemperatuur niet hoog genoeg om aan de warmtevraag te voldoen. Gelukkig is de werking van een warmtepomp daarop voorzien en kan het de temperatuur de hoogte in stuwen. De temperatuur verhogen doet een warmtepomp op een efficiënte manier zodat er veel minder energie nodig is voor de werking dan de totaalopbrengst. Zo is het verbruik van een warmtepomp in de meeste gevallen slechts 25% van haar opbrengst. Logisch dus dat het rendement van een warmtepomp daarom hoog is.

De verschillende soorten warmtepompen

Om uit te leggen wat een warmtepomp is, moeten we onderscheid maken tussen de verschillende warmtepompen. Aan de basis werken ze op dezelfde manier maar hun installatie, plaatsing en rendement zijn zo verschillend dat een opsplitsing echt wel nodig is. De soorten warmtepompen worden onderverdeeld aan de hand van aan- en afvoer van de warmte. Zo heb je bij de aanvoer van warmte de bodem, water en lucht. Bij de afvoer heb je er slechts twee namelijk lucht en water.

Soorten warmtepompen

De toepassingen van warmtepompen

Hoe je een warmtepomp kiest, hangt veel af van de toepassing. De logische toepassing voor een warmtepomp is de verwarming van je bestaande woning of nieuwbouwwoning maar kan ook toegepast worden voor het verwarmen van ruimtes en sanitair water van kantoren, winkels en bedrijven. Hier haal je ook het hoogste rendement uit je warmtepomp. Door je warmtepomp te koppelen aan je waterleiding kan de warmtepomp ook instaan voor sanitair warm water.

Sommige warmtepompen hebben een lagere dimensie en worden enkel gebruikt voor het verwarmen van huishoudelijk water of voorverwarming. Deze dimensie noemt men het vermogen van de warmtepomp.

De vraag is dus niet of je wel een warmtepomp wenst te kopen, maar eerder hoe je een warmtepomp kiest dat past bij je toepassingen zoals verwarming of vraag naar warm water. De prijzen van warmtepompen zijn de laatste jaren gestaag gedaald én krijg je van de overheid ook premies en subsidies voor de plaatsing van een warmtepomp. Dat maakt de plaatsing van de warmtepomp zo interessant.

Gratis warmtepomp offerte

Warmtepomp laten plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte