Lucht lucht warmtepompen

Lucht/lucht warmtepompen kennen we allemaal van haar omgekeerde werking: de airco. Maar lucht/lucht warmtepompen kunnen zowel opwarmen als afkoelen plus zijn héél eenvoudig en goedkoop te plaatsen.

Wat is een lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp neemt de buitenlucht en warmt deze op via een compressor om vervolgens de warme lucht door de woning te sturen. Dit kan via een split warmtepomp en dus twee units: de buitenunit en binnenunit of via een monoblock.

Haar eenvoudige werking maakt deze warmtepomp ook de goedkoopste onder de warmtepompen. Geen collectorvloeistoffen of waterleidingen.

Wat kan een lucht-lucht warmtepomp verwarmen / aflkoelen?

Hoeveel kost een lucht/lucht warmtepomp?

Aangezien er geen boringen, waterleidingen of andere breekwerken moet gebeuren is de installatie snel en goedkoop. Ook de warmtepomp zelf is goedkoop want komt rechtstreeks van de fabriek zonder dat er lokale aanpassingen nodig zijn.

De meeste lucht/lucht warmtepompen zijn van het type split warmtepompen met een binnenunit en een buitenunit. Voor een lucht/lucht warmtepomp met één buitenunit en binnenunit (monosplit) start de prijs reeds van €3.000. Wens je meerdere ruimtes te voorzien van afzonderlijke binnenunits (multisplit) dan betaal je per unit nog geen €1.000 extra.

Waar is een lucht/lucht warmtepomp mogelijk?

Een lucht/lucht warmtepomp is in elke woning mogelijk al is het aan te raden deze warmtepompen enkel te gebruiken bij kleine woningen of kantoren.

Wordt er verwarmd met elektriciteit dan is een lucht/lucht warmtepomp een goede investering. Werk je echter met een cv-ketel en LTV (lage temperatuurverwarming) dan schakel je beter over naar een lucht/water warmtepomp omdat het rendement van deze warmtepomp hoger ligt.

Wat is het rendement van een lucht/lucht warmtepomp?

Omdat de warmtebron van een lucht/lucht warmtepomp de buitenlucht is deze niet constant maar een rendement van gemiddeld 3 COP wordt bijna door alle modellen en leveranciers behaald. In de winter zal het rendement lager liggen en bij lange periodes van vorst kan de COP terugvallen naar 1.

Dit wil niet zeggen dat je warmtepomp niet meer werkt als het buiten -15° celcius is maar dat het rendement lager is.

Kan een lucht/lucht warmtepomp ook koelen en dus dienen als airco?

Dat kan deze warmtepomp zeker! Maar let er wel op dat, als je werkt met meerdere binnenunits, je niet één binnenunit kan laten verwarmen en de andere binnenunit laten koelen. Wel kan je de verschillende binnenunits onafhankelijk van elkaar bedienen en instellen. Zo kan je perfect de kamer lager verwarmen dan de badkamer of eetkamer.

Waar kan je de buitenunit plaatsen van een lucht/lucht warmtepomp?

Iedereen kent wel het beeld van de zware buitenunits aan de amerikaanse appartementen in New York maar tegenwoordig zijn deze buitenunits veel kleiner geworden en kan je ze ook opstellen op een plat dak of gewoon in de tuin naast de woning. Hoe dan ook zal je geen enkele geluidsoverlast ondervinden van deze buitenunit want hij maakt maar het geluid van een elektrische tandenborstel.

De voordelen en het nadeel van een lucht/lucht warmtepomp

We kunnen zeker zeggen dat koelen een extra voordeel is maar daarnaast heeft een lucht/lucht warmtepomp ook andere voordelen en één groot nadeel.

We starten met het nadeel: het blaast de opgewarmde lucht rond in de woning of ruimte. Dit is niet zo comfortabel als verwarmen met radiatoren of vloerverwarming en voor sommigen geeft dit ook meer kans op ziek worden of allergiën. Gelukkig kan je nu ook veel buitenunits kopen met ingebouwde filters zodat enkel zuivere lucht in de woning gestuwd wordt.

Voordeel is dat de ruimte veel vlugger opwarmt met lucht dan met vloerverwarming of radiatoren. Vandaar dat deze warmtepomp perfect geschikt is voor ruimtes waar niet constant in geleefd wordt zoals een kantoor of hobbyruimte. Ook kleine ruimtes en woningen hebben voldoende aan een lucht/lucht warmtepomp. We denken hier dan aan kleine rijwoningen, appartementen of een aanbouw of veranda.

Gratis warmtepomp offerte

Warmtepomp laten plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte